CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Welcome to my blog…1st of all TQVM coz sudi menjenguk ke blog saya yang tidak seberapa ini & menjadi follower saya…..siapa saya…..???? saya bukan siapa-siapa....hehehe……just a simple & ordinary person, saya suka share something yang mengembirakan & suka buat orang di sekeliling saya gembira yang juga boleh membuatkan saya gembira secara tidak langsung...hehehe....Seorang student Komunikasi Kewartawanan USM. Physically, kecik sahaja orangnya….tapi kecik bukan sembarang kecik ek….ini kecik-kecik CHILI PADI tau….hehehe.... Pure sabahan girl & come from east of Sabah .:LAHAD DATU:....hehehe.... Bakal menjadi seorang wartawan & bercita-cita untuk berkhidmat di negeri kelahiran supaya saya boleh menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada masyarakat...wahhhh...INSYAALLAH....AMIN…. ~~~

Saturday, November 27, 2010

Ragam kami di KLIA

salam ukhwah

lama rasanya tidak update blog kesayangan ku ini...
busy dengan exam la katakan....
sampai blog pun x terlayan...hehehehe

lepas exam perkara pertama yang ada d kepala otak ku ini ialah wanna going home....
dan sekarang aku dengan senior kesayangan ku, kak tina berada d KLIA
sekejap lagi kami akan berangkat ke tempat kelahiran kami yg tercinta
mana lagi kalau bukan land below the wind (Lahad Datu)

penantian kami d KLIA ni lebih kurang 12 jam juga disebabkan Flight kami dari Penang sampai KLIA pukul 9.00pm dan flight p sandakan pulak pukul 8.25 pagi.........bermacam pengalaman menarik yang kami dapat d KLIA ni....

sampai jak dari Penang kami terus p cari makanan sebab itulah matlamat kami semenjak dari airpot Penang lagi...nasibla jumpa restoran 3 huruf (KFC), nampak jak logo KFC kami apa lagi terus serbu...perut pun mendendangkan bermacam jenis lagu suda.....lepas makan kami cari pot yang sesuai untuk lepak sampai  pagi....dan pot yang kami pilih tu memang strategik sebab dekat tandas, berdepan dengan surau, dan dekat ngan suis....

lepas duduk dan selesakan diri, barang semua dalam keadaan ok baru kami on laptop dan apa lagi....online la...hehehehe.....tengah2 online tu ada pulak orang cari suis sebab laptopnya tiada battery....kami pun bagi la dia charger laptop dulu...rupanya kami dengan dia ingin menuju ke destinasi yang sama....banyak juga yang kami bualkan lagipun dia juga merupkan orang Sabah.....

dalam kami sibuk berbual datang pulak seorang lelaki yang mahu charge HP....dia ni orang Palestin dan tidak pandai cakap BI @ Melayu....dia ni banyak cakap dan sepatah haram kami x faham....guna body language baru faham sikit....kami tanya dia mo p mana dan dia cakap mo balik Palestin tapi tiada duit...itu yang kami faham la....lepas tu dia bawa kami berbual tapi kami tidak faham apa yang dia cakap....dia tetap juga bercakap, kami terpaksa iyakan saja la.....sudah bosan layan karenahnya tapi dia tidak pandai juga beredar dari tempat kami, kami pun apa lagi mula la pasang strategi......strategi kami adalah....pura2 tidur....hehehehe....akhirnya strategi itu berjaya juga membuat dia cau dari tempat kami....fuhhhh....baru rasa lega.....

oleh sebab kami duduk berdepan dengan surau kami sempat juga lihat karenah segerombolan al-arkam yang igin berdakwah ke Bangladesh......semoga mereka selamat pergi dan balik.....menjelang subuh pulak para jemaah haji mula membanjiri surau...mungkin mereka baru sahaja sampai dari menunikan Haji.......dan kami masi lagi duduk d kerusi ni sampai pikul 6am baru kami cau p check in......

Sunday, November 14, 2010

BEWARE....!!!!!!!

Police warning when driving...!!!

 
Worth Passing On! 

This is happening now! Sad, especially if you are inclined to 'help' people...

While driving on a rural end of the roadway on Thursday morning, I saw an infant car seat on the side of the road with a blanket draped over it. For whatever reason, I did not stop, even though I had all kinds of thoughts running through my head. But when I got to my destination, I called the Police and they were going to check it out. But, this is what the Police advised even before they went out there to check....

"There are several things to be aware of ... gangs and thieves are now plotting different ways to get a person (mostly women)to stop their vehicle and get out of the car.

"There is a gang initiation reported by the local Police where gangs are placing a car seat by the road...with a fake baby init...waiting for a woman, of course, to stop and check on the abandoned baby. 

"Note that the location of this car seat is usually beside a wooded or grassy (field) area and the person -- woman -- will be dragged into the woods, beaten and raped, and usually left for dead. If it's a man, they're usually beaten and robbed and maybe left for dead, too.

DO NOT STOP FOR ANY REASON!!!
DIAL 999 AND REPORT WHAT YOU SAW, BUT DON'T EVEN SLOW DOWN.

"IF YOU ARE DRIVING AT NIGHT AND EGGS ARE THROWN AT YOUR WINDSCREEN, DO NOT STOP TO CHECK THE CAR, DO NOT OPERATE THE WIPER AND DO NOT SPRAY ANY WATER BECAUSE EGGS MIXEDWITH WATER BECOME MILKY AND BLOCK YOUR VISION UP TO 92.5%, AND YOU ARE THEN FORCED TO STOP BESIDE THE ROAD AND BECOME A VICTIM OF THESE CRIMINALS.

THIS IS A NEW TECHNIQUE USED BY GANGS, SO PLEASE INFORM YOUR FRIENDS AND RELATIVES.

THESE ARE DESPERATE TIMES AND THESE ARE UNSAVOURY INDIVIDUALS WHO WILL TAKE DESPERATE MEASURES TO GET WHAT THEY WANT."


Please talk to your loved ones about this. This is a new tactic used. Please be safe. 

Get started NOW -- SHARE THIS MESSAGE WITH ALL YOUR FRIENDS AND LOVED ONES TO BE CAREFUL AND AWARE OF EVERYTHING AROUND THEM SO AS NOT TO BECOME A VICTIM. 

Seram sejuk baca artikel ni.....huhuhuhu
Source : FB


Friday, November 12, 2010

Hijrah @ Masihi

.:salam ukhwah:.

pernah x korang ambl tahu bila birthday korang dalam tahun Hijrah???
mesti ramai yg x ambl tahu kan.....
yang kita tahu dalam tahun masihi jak yg setiap thn confirm d ingt....
tarikh keramat la katakan

ni nak kongsi sedikit info....
kalau korang nak tahu bila birthday korang dalam tahun Hijrah



aQ tahun ni sambut birthday 3 kali....
wahhhhh bestnya......hehehehe
4 Januari 2010 bersamaan dengan 19 Muharram 1431 Hijrah
22 Ogos 2010 (dalam Masihi)
n coming soon.............
24 Disember 2010 bersamaan dengan 19 Muharram 1432 Hijrah

sebagai seorang Muslim aQ rasa wajib tahu birthday kita dalam Hijrah @ apa salahnya kita sambut dlm thn Hijrah drpd Masihi........lagi bagus........berkat pun berkat kan....!!!!

apa2 pun e2 terpulang kepada diri masing2....
tepuk dada tanya selera.....





Sunday, November 7, 2010

::jantungQ hampir copot::

ya e2 la yg terjadi kepada diri ini pada 27 October 2010(rabu)
1st time rasa perasaan macam 2
jantungQ betul2 macam berhenti bedegup jak
awl2 pagi lagi d kejutkan ngan perkara yang x pernah aq jangka
pagi 2 aq dapat call dari my 1st brother

"ko d mana"
"d bilik la...knp???"
"bapa sakit teruk...muntah darah...kena tahan d hospital"
"biar betul???...bila???"
"tadi pagi...ok la....!!!"

n belum sempat aQ bertanya ngan lebih lanjut dy dah hang up phone....
aQ yg masih belum dapat terima kenyataan terus call my sister tp no answer
then aQ call phone rmh plak n my sister angkat n citer apa yg terjadi....
dy try tenangkan aQ n bg tau insyaALLAH bapa x da apa2
banyak2kan berdoa katanya
n dy suru aQ bg tau kakak2 aQ yg kat KL coz dy x sempat nak call
kalau ada apa2 nanti dy call


aQ ni terus menangis n menangis....
rasa time 2 macam mo balik jak p LD
tapi aQ kuatkan semangat n call my sister yg kat KL....
n of course la dy pun terkejut....


ayahanda & bonda tercinta
tgh hari 2 aQ dpt call dr dorang bg tahu yg bapa da x apa2...
dah masuk air n blh keluar wad...
wahhhh...soooo happy 2 hear that....
syukur ALAHMDULILLAH......


hari 2 mmg hari2 yg sangat sukar bg aQ...but....
im tough enough 2 handle this all....
syukur sangat2 bapa aQ x apa....
sekarang da blh tersenyum sambil menghitung hari untuk berjumpa ngan beliau......