CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Welcome to my blog…1st of all TQVM coz sudi menjenguk ke blog saya yang tidak seberapa ini & menjadi follower saya…..siapa saya…..???? saya bukan siapa-siapa....hehehe……just a simple & ordinary person, saya suka share something yang mengembirakan & suka buat orang di sekeliling saya gembira yang juga boleh membuatkan saya gembira secara tidak langsung...hehehe....Seorang student Komunikasi Kewartawanan USM. Physically, kecik sahaja orangnya….tapi kecik bukan sembarang kecik ek….ini kecik-kecik CHILI PADI tau….hehehe.... Pure sabahan girl & come from east of Sabah .:LAHAD DATU:....hehehe.... Bakal menjadi seorang wartawan & bercita-cita untuk berkhidmat di negeri kelahiran supaya saya boleh menyumbangkan sesuatu yang berguna kepada masyarakat...wahhhh...INSYAALLAH....AMIN…. ~~~

Tuesday, October 26, 2010

H.A.P.P.Y.B.I.R.T.D.A.Y ADIK_Q SAYANG

.: salam ukhwah :.

hari ni 26.10.2010 hari jadi satu2nya adik kesayanganQ 
SITI AISHAH BINTI AHMAT a.k.a ADEQ
~~~~  HAPPY BIRTHDAY ADIK_Q SAYANG  ~~~~

sedar x sedar dah 18 thn suda ko deq

biarpun kita selalu begaduh tp aQ ttp sayang kan ko
ko la satu2nya adik yg aQ ada kan
n biarpun ko lebih besar dari aQ  
hehehe

sempena hari jadimu yg ke-18 ni aQ ada sedikit nasihat utk ko 

firstly, 18 thn da ko deQ...fikir2kan
jaga diri
dengar cakap bapa ngan mama
jgn kuat melawan 
kerja bagus2
kalau suda gaji jgn lupa bagi mama ngan bapa duit
simpan duit gajimu (belajar bejimat)
jangan telampau kuat sollek
jangan bekawan ngan org yg ndak2
jaga mama ngan bapa bagus2
ko jak 2 harapan sekarang d rmh
kalau ada apa2 jgn lupa bg tau aQ
sayang ko.......
my lovely little sister

bestla kamu d rmh 2 kan
dapat sambut ramai2
huhuhuhu
c neng (my best friend) pun ada gak
jgn lupa pulak kami yg jauh d perantauan ni
huhuhuhuhu
sooooo sad
ndak sabar mo balik......

baru jak call org d rmh
n macam biasa air mata ni degil betul
laju jak dy mengalir time dgr suara org2 yg aQ sayang
setahun lebih da aQ ddk jauh dari drg masi lagi x blh hilangkan penyakitQ yg satu ni
***** cengeng *****
apa blh buat.....
aQ mmg begitu


Thursday, October 21, 2010

KEJAMNYA MEREKA....!!!!!!! :-(

.: SALAM UKHWAH :.

runtunnya hati baca Harian Metro hari ni....
cam mo nangis jak.....
folow this link 4 more information
sampai hati dorang buat IBU dorang macam 2.....
9 orang anak x blh jaga sorang IBU jak....!!!!!!
memang 9 jahanam la dorang ni......

bukankah 
SYURGA TERLETAK D BAWAH TELAPAK KAKI IBU....?????
x kan wujud kita d dunia ni tanpa IBU tersayang.....
semoga diri ini d jauhkan dari b'sifat macam dorang ni...
selisih malaikat 44....



makkkkkk......
Di saat kita berjauhan
Rasa ingin ku berlari
Mendakapimu penuh girang
Bak si kecil kehilangan 



aQ sayaaaaaaaannnnnnggggggggg mak aQ

aQ riiiiiiiiiiinnnnnnndddduuuuuu mak aQ
aQ chinnnnnnnnnnnnnttaaaa mak aQ







rindu mak sangat2......huhuhuhu...:-(

Tuesday, October 19, 2010

DEACTIVATE vs ADDICTED.......!!!!!

salam ukhwah......!!!!

aQ da deactivate FB aQ
i'll miss all of this...huhuhu!!!
mo tgk seberapa lama aQ blh hidup tanpa FB
lagi lama lagi bagus
blh ka e2 ya????urrrmmmmmmmm
wait n see la....
 
knp aQ deactivate FB????hehehehe
e2 la soalan yg ramai org tanya kat aQ
rasa macam kena tembak olh senapang gajah jak
lepas sorang, sorang  lagi tanya
n pandai plak 2 wat spekulasi sendri
"ni mesti kes gaduh ngan BF ni"

arghhhh.....
dgn selamba aQ jwb eshhh x da la
saja jak 2....
x mo da hidup ngan FB
saja mo menilai kemampuan diri 
seberapa lama blh hidup tanpa FB
believe it or not???? up 2 u la.....

n skrg aQ addicted plak jadi blogger terhormat ni.....
kadang2 x tau mo post apa.....
coz im still in learning process
tapi insyaALLAH akan ada juga something yg mo d post 2 kan....
sebagai perkongsian kita bersama
sharing is caring right....!!!!!
hehehehehe

p/s : rindu plak mo update FB....hehehehe

Sunday, October 17, 2010

HADIAH TERBAIK DAN TERBURUK

Seorang ibu yang dermawan telah menghadiahkan seekor kambing kepada Loqman al-Hakim seraya berpesan: “Sembelihlah kambing ini dan berikan saya bahagian yang terburuk daripadanya untuk saya makan.” Setelah disembelih, dikirimkan kepada ibu tersebut hati dan lidah kambing itu.
Beberapa hari kemudian, ibu itu sekali lagi menghadiahkan seekor kambing dan berpesan agar sesudah disembelih dikirimkan juga kepadanya sebahagian daripadanya. Pada kali yang kedua ini, bukan lagi bahagian yang terburuk yang dipesankannya, tetapi dimintanya bahagian yang terbaik daripada kambing itu.
Setelah kambing disembelih, Loqman mengirim hati dan lidah juga kepada ibu yang dermawan itu. “Kenapakah tuan mengirimkan kepada saya hati dan lidah ketika saya meminta bahagian yang terburuk, dan kenapakah yang itu juga dikirimkan ketika saya memesankan bahagian yang terbaik daripadanya?” tanya ibu tersebut kepada Loqman. Loqman menjawab: “ hati dan lidah
Mendengar jawapan itu, mengertilah ibu itu akan maksud Loqman, kerana hati dan lidah itu adalah pokok segala kebaikan; begitu juga sebaliknya dari hati dan lidah itu terbit segala kejahatan dan keburukan.

INSYA ALLAH....!!!!!!!

Add caption
Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless

You can’t see which way to go

Don’t despair and never loose hope

Cause Allah is always by your side
Insya Allah
Insya Allah  you’ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made

Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah
Insya Allah you’ll find your way


Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Insya Allah
Insya Allah we’ll find the way

coretan buat mak, ibu, ummi, mama, bonda~~~~

Firstly, coretan ini didedikasikan buat seluruh insan yang bergelar ibu terutama sekali ibu kepada diri ini. Jasa dan pengorbanan ibu takkan bisa dibalas. Lihat saja bagaimana ibu membawa ke sana ke mari perut yang memboyot selama 9 bulan lamanya. Ibu yang menahan-nahan rasa mual pada trimester yang pertama. Berhutang kita dengan ibu sampai segala nutrien yang ibu ambil akan tersalur pada kita sepanjang berada dalam rahim. Subhanallah. sekiranya ibu mahu minta dibalas tentu saya takkan cukup untuk memberi semula dan mungkin saja jasa-jasa ibu itu takkan terbalas. Ibu yang telah berpenat lelah menyekolahkan, yang telah menyediakan makanan kepada kami dari saat kami bayi hinggalah dewasa dan ibu tak pernah merungut. Ibu akan gembira menyediakan makanan kegemaran kami. Ibu akan gembira bila melihat kami gembira selalu. Dan ibu tentu akan lebih gembira melihat kejayaan kami. Subhanallah.

Terima kasih ya Allah, Engkau menganugerahkan kami seorang yang bergelar ibu, yang kami telah menumpang kantung rahimnya selama 9 bulan lamanya. Yang sanggup berkorban nyawa demi melihat kami dapat melihat dunia. Ibu yang memberi kami susunya dan ibu yang mengajar kami mengenalMU. Tabahnya seorang ibu itu tidak dapat dibayangkan. Sucinya pengorbanan ibu.Ibu tidak pernah meminta kami supaya memenuhi kehendaknya. Tidak pernah memaksa kami mengikut telunjuknya. Tidak pernah melarang kami untuk melakukan apa yang kami lakukan.

Ya Allah anugerahmu ini sangat bernilai. Ya Allah, berikanlah padaku kesempatan untuk memberikan sedikit kebahagiaan pada ibu. agar dapat ku lihat ibu gembira berpanjangan sebelum salah seorang daripada kami dipanggil olehMu. Izinkan diri ini memenuhi keinginan ibu dengan izinMu. Izinkan diri ini berada disisi ibu saat dirinya memrlukan, saat ibu mahu dibahagiakan dan saat ibu sedang kesusahan.

Walau siapa pun ibu, ibu tetap ibu dan ibulah yang telah memberikan seorang anak itu kasih-sayang sehingga dapat pula mencurahkan kasih sayang. Ibulah yang mengenalkan anaknya pada cabaran dunia hingga anaknya juga bisa secekal ibu. Namun, untuk menjadi seorang ibu bukanlah semudah yang disangkakan.Ibu itu tugasnya bukan sekadar memberi keperluan fizikal dan material malahan keperluan rohani. Ibu yang mengenalkan anaknya pada Tuhan tentu sahaja ibu yang jua beriman dan tentu ibu itu bisa menjadikan anaknya seorang yang mentaatiu dirinya sesuai dengan kehendak Allah.

Akhirnya, diri ini memohon berjuta kemaafan. Andai selama ini telah melukakan hati ibu, mengguris perasaan ibu malah mungkin ada perlakuan yang ibu tak senangi. Doaakan anakanda ini berjaya dunia dan akhirat. Ibu, adalah insan yang paling berjasa buat diri ini. Kedudukan ibu tentunya selepas ALLAH dan Rasul.........................saya saaaaaayaaaaangggg MAK saya.......!!!!

aQ rindu MAK.....!!!!!!!

salam ukhwah......

hye everyone......
kak chik kembali ke blog yang dirindui ini....
kembali selepas membusykan diri ngan assignment & presentation.....
now.....tinggal tunggu utk berperang jak bln depan.....adoyaiiiiii.....peluru belum cukup g ni.....arghhhhhh
nevermind.......akan d cukupkan juga peluru 2.....x mo menyerah kalah.....u can do it JIEJA.....go...go... chaiyuk....gammbatte.....aja2 fighting....hehehehehe

tiba2 tangan ni gatal jak mo post something d blog ni.....
mo tau knp????
sbb kak chik tiba2 jak rindu yang teramat sangat kat MAK kak chik......rindu sangat2.........huhuhuhuhu
d tambah g baru pas tengok cerekarama yang sooooo TOUCHING............
tajuk cerekarama 2 "berdosakah aQ".....n citer 2 based on real story.....
mmg best la......

semenjak balik hostel ni pas raya hari 2 x pernah g dgr suara MAK......
asal org rmh call jak mesti x dpt dgr suara MAK......
asal nak cakap ngan MAK ja mesti bapa kak chik cakap MAK da tidur, MAK tengah masak, MAK busy......huhuhuhuhuhuhu..........x pa kak chik faham......biarpun hati ini merintih hiba....
x sabar rasanya mo balik kampung jumpa MAK, mo salam MAK, mo peluk MAK, mo minta maaf ngan MAK......n FAMILY 2....miss u all so much......
arggghhhhh lamanya lagi.....
but....its ok.....!!!!!!kak chik harus kuat....ini semua kak chik buat untuk FAMILY kak chik juga......
kak chik kan staring.....hehehehe........hadapi dengan senyuman kak chik~~~~~

kak chik kalau sendiri2 n x da pengisian memang selalu macam ni.....sedih jak terus......
n kalau sedih of coz la nangis kan.....adoi...cengengnya ni anak......
aduh....k la.....x mo sedih2 g.....
mo p tido da....skrg jam d laptop ni jam 2.57am.....tapi macam mana mo tdr kalau x ngantuk g.....
ni lagi 1 problem kak chik tinggal d tempat org ni...susah btl mo tdr mlm....insomnia ka namanya 2?????
kalau d kampung pkl 9pm jak memanggil-manggil da 2 bantal.....e2 la keistimewaan d rmh sendiri kan....
terpaksa juga d pujuk mata ni supaya tdr......d harap hari esok ada sinar suria untukku....
thank's a lot coz sudi meluangkan masa anda membaca post ini...........

salam sayang dariku......JIEJA

Sunday, October 3, 2010

citer pasal raya.....!!!!!

salam ukhwah.........!!!!!
fuhh...lama rasanya kak chik x update blog......mmg la lama coz ni la second post.....hahahaha.....
k la  k.chik nak story pasal raya k.chik thn ni.....mmg best giler coz dapat balik kg....raya last year k.chik x balik so raya thn ni balas dendam la.....mmg x best rupanya beraya d tmpt org ni kan....huhuhuhu...harap x la berulang wat kali ke-2.....

raya thn ni mmg happening giler coz semua  8 orang adik-beradik ada.....d tambah lagi ngan karenah my niece....sampai x terlayan pun ada.....bestnyaaaaaa.......

sebenarnya sebelum raya kitorang sedih sikit coz akak k.chik yg second bagitau dy x dapat balik raya padahal thn ni turn dy beraya kat kg....x dapat cuti konon lagipun tiket mahal katanya....so, org yang paling sedih x lain x bukan my parents....parents mana la yg x sedih kan kalau anaknya x dapat balik raya....dah la rindu ngan anak yang lama x jumpa d tambah lagi rindu ngan cucu2 dy.....aduh.....mmg sedih gilak eh.....tapi nak wat mcm mana kalau mmg dorang x dapat blk....sabar jak la.....

walaupun akak x dapat balik, raya tetap raya.....seminggu sblm raya k.chik ngan akak k.chik yg fourth da berada kat kg halaman kitorang iaitu kat kg bugis, batu 2 jalan segama, lahad datu, sabah....... so mmg busy la time sblm raya......busy wat kuih raya....akak k.chik yg 1st ngan yg 3rd mmg rajin wat kuih raya kalau adik2 dy ada especially me.....hehehehehe.....org kuat la katakan.......antara kuih raya yg wajib kitorang wat tiap thn ialah tart nenas, makmur, heart, biskut nestum, batang buruk almond london n bangkek+kacang masako(made by my MOM)....akak k.chik yg 4th pulak sibuk mengemas rmh coz e2 mmg kepakaran dy....hehehehe....sehari sblm raya pulak, k.chik ngan akak yg 4th kena g pasar beli barang2 nak wat raya, so kat bandar mmg jammed gila la nasib la kitorang gerak ptg so, x da la jammed sgt....d sebabkan lewat gerak juga la kitorang terpaksa berbuka time tgh que nak beli mknn kat kfc...cobaan, cobaan.....huhuhuhuhu........thn ni pulak kurang sorang assistant coz adik bongsu kerja, sehari sblm raya baru dy dapat cuti............n sepanjang ke busyan kami ni mmg x blh on9 coz akak yg 3rd telah menyorok kedua2 broadband.....hahahhaha...padan muka.....so, mmg x blh on9......k.chik ok jer tp akak k.chik yg 4th mmg x senang duduk coz dy mmg kalau sehari x on9 x blh.....hahahaha....siap merajuk pun ada...........sabar jak la.....

e2 citer sblm raya, pas raya pulak lain ceritanya.......bertambah busy la pulak coz raya ke-3 akak nak wat open house...n time kitorang tgh busy wat preparation 4 the open house, ada plak kejutan yg mmg tekejut la....hahahhaha......akak yg second wat surprise.....rupa2nya dy balik juga raya tapi raya ke-3.....x da sorang pun tahu dy nak blk....mo wat surprise la konon....sepatutnya dy sampai raya ke-2 tapi disebabkan flight delay petang 2(masalah cuaca) so, terpaksa la tangguh esknya n bermlm semalam d kota kinabalu.....x per...yg ptg dorang balik....hehehehehe...punyala happy mak bapa k.chik dapat jumpa anak,menantu ngan cucu dy.....kitorang pun tumpang happy juga la.....hehehehe

seminggu lepas raya pulak k.chik terpaksa tinggalkan kg halaman.....huhuhuhuhu....so sad.....x puas g raya dah kena balik......sabar jak la k.chik......tapi k.chik bersyukur sangat coz tahun ni dapat celebrate raya ngan family n thn ni k.chik mmg maaaasyuk....hehehehehe.....thank's all.....sayaaaaannnnnggggg kamuuuuuu seeemuuuuaaaaaa.......!!!!!!